“Omenirea a inceput cu agricultura
si ar sfarsi in absenta ei.”

Irimescu la conferința LAPAR: „Am pierdut un miliard de euro şi avem penalizări de 800 de milioane, din fonduri europene; este vina noastră”

În discursul său susținut la conferința națională a agricultorilor, ministrul de resort, Achim Irimescu, a explicat greşelile din sistem, din cauza cărora fermierii nu au putut accesa toate fondurile europene ce le-au fost alocate şi care nu au permis realizarea plăţilor pentru fermieri la timp, conform unei informări transmise de biroul de presă al instituției pe care o conduce.

În comunicatul de presă, ministrul a subliniat că vina este împărţită între APIA şi MADR pentru că elaborarea actelor legislative a fost făcută cu întârziere, dar şi demersurile pentru contractarea modului de plăţi au fost făcute foarte târziu.

„Deşi situaţia s-a îmbunătăţit mult în ultima perioadă, nu pot să mă declar mulţumit. În 2015 am pierdut un miliard de euro şi avem penalizări de 800 de milioane, din fonduri europene, este vina noastră. Dacă am fi avut banii ăştia să îi investim în agricultură, rezultatele s-ar vedea”, a afirmat Irimescu.

Oficialul guvernamentual a mai amintit că simplificarea procedurilor pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene constituie un proces continuu și că este receptiv la schimbări.

„Sunt foarte receptiv la toate propunerile pertinente care vin din partea beneficierilor şi a potenţialilor beneficiari pentru reducerea birocrației în special la gestionarea fondurilor europene, care să permită accelerarea implementării noilor programe de finanțare din domeniile dezvoltare rurală și pescuit”, a adăugat ministrul Irimescu.

O altă temă abordată de șeful MADR a vizat situaţia staţiunilor de cercetare şi planurile de a le reuni sub un management comun în cadrul unui Institut Naţional de Cercetare care va urmări dinamizarea activităţii de cercetare şi transferul mai rapid al rezultatelor cercetare către fermieri, ca beneficiari direcţi.

Ministrul a vorbit inclusiv şi despre promovarea produselor agroalimentare româneşti, având ca obiectiv protecţia producătorilor şi a consumatorilor români, menţionând rolul deosebit de important pe care îl are Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în ceea ce priveşte verificările în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import.

La data de 15 mai a.c., la scurt timp înainte de moțiunea simplă care avea să fie prezentată în Parlamentul României împotriva sa, Irimescu anunța că subvenţiile pe înverzire, aproximativ 530 de milioane de euro, aveau să ajungă mai rapid la fermieri pentru că procedurile sunt deja scurtate, iar întârzierile de până acum nu se vor mai repeta.

„Am început plăţile pentru subvenţii în 8 aprilie, am plătit 600 milioane de euro şi mai avem un miliard de euro. (…) A început şi plata verde (plata pe înverzire – n. r.), aproximativ 530 milioane de euro, trimitem ordine de plată la Trezorerie pentru 461.000 de fermieri. Banii vor ajunge mai rapid la fermieri, procedurile sunt scurtate. (…) La anul, în niciun caz nu se vor mai repeta întârzierile de până acum, pentru că modulul actual este finalizat. Modulul actual, dacă l-am fi avut la plăţile în avans, totul ar fi mers perfect. Dar va funcţiona perfect în toamnă când vom da plăţile în avans”, afirma Irimescu.

Acesta preciza totodată că întârzierile în ceea ce priveşte plata subvenţiilor pe 2015 s-au datorat unor cauze „obiective şi subiective” și adăuga că APIA se va încadra în termenul legal de plată, respectiv 1 decembrie – 30 iunie.

„Sunt cauze obiective şi subiective pentru care au întârziat plata subvenţiilor. Legal, termenul de acordare a subvenţiilor pentru 2015 este 1 decembrie 2015 – 30 iunie 2016. E clar că ne vom încadra în acest termen. Este adevărat că în anii anteriori începeam la jumătatea lui februarie şi până la începutul lunii mai se finalizau plăţile. Întârzierea s-a datorat şi complexităţii Politicii Agricole Comune, anterior aveam o singură plată iar acum avem cinci componente, dar noi trebuia să avem modul de calcul al plăţilor măcar cu 6 luni înainte de 16 octombrie, când începeau plăţile în avans. Ori furnizorul de soft a primit comanda abia la sfârşitul lui august 2015. Termenul acela de şase luni, ideal ar fi fost un an, nu l-au mai avut la dispoziţie”, explica ministrul Agriculturii.

Achim Irimescu a participat în 18 mai 2016 la Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: „S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!”.

Evenimentul a fost organizat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) şi a reunit fermieri din toate județele țării, oficiali din Parlamentul României din Comisiile pentru Agricultură din Camera Deputaților și Senat, precum și membri ai Guvernului și ai Corpului Diplomatic.

În cadrul conferinţei au fost dezbătute foarte multe subiecte de interes pentru fermieri, în special cele legate de subvenţiile acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – plăţile directe, plata pe înverzire, Ajutoarele Naţionale Tranzitorii, legea privind vânzarea terenurilor agricole, cercetarea, simplificarea birocraţiei pentru creşterea absorbției fondurilor europene etc. Un aspect deosebit ridicat de preşedintele Comisiei de Agricultură şi Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, a vizat importanţa dialogului continuu pe care autorităţile statului trebuie să îl aibă cu reprezentanţii fermierilor.

LINK : http://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/stiri-interne/item/2156-irimescu-la-conferinta-lapar-am-pierdut-un-miliard-de-euro-si-avem-penalizari-de-800-de-milioane-din-fonduri-europene-este-vina-noastra.html

Partajează articolul: